Urfa Sade yağı süt veya süt benzeri ürünlerden elde edilen, su ve yağsız kuru madde unsurlardan tamamen uzaklaştırılmış ağırlık bakımından en az ağırlığa sahip yağ türüne Urfa Sade Yağı denir.
Avrupa'ya ve Asya'ya ve ülkemizin birçok yerinde tüketilir. Dünyada ise tek bizim ülkemizde olan bu ürün Urfa'nın Tek tek dağlarında Ceylanpınar Ovasında ve bitkiler ile kaplı hemen hemen her merada ve ovada sağlıklı beslenen özgür ve dört mevsim ahırda beklemeyen üveysi cinsi koyunların sütü ile yapılan bu yağın yemeklerinize lezzette katacağına emin olabilirsiniz.
Koyunların kuzu doğumundan sonra süte gelmesi ile birlikte bahar aylarında özel bitkiler ile beslenmiş koyunların sütlerini soğutunca yapılan bu yağ hijyenik koşullarda, el değmeden yapılır. Oda sıcaklığında muhafaza edilebilmesinden dolayı çok pratik ve kullanışlı olmuş mucizevi bir besindir.
1-Yüksek Yanma Isısına Sahiptir Sade Yağ’ın yani arıtılmış tereyağının yanma derecesi 250 °C’dir. Sade Yağ ile yemek pişirebilir ve bazı yağlar gibi serbest radikale dönüşeceğine endişelenmeden kızartma yapabilirsiniz.
2-Kolay Bozulmaz
Sade Yağ kolay bozulmadığı için buzdolabına koymaya gerek yoktur.
3-Süte Duyarlı Olanlar da Tüketebilir Sade Yağ tereyağından yapılır ancak arıtılma sırasında içeriğindeki kazein ayrıştırıldığı için süt ürünlerine alerjisi ve duyarlılığı olanlar rahatlıkla tüketebilirler. Laktozsuz bir süt ürünüdür.
4-Yağda Eriyebilen Vitaminler İçerir Sade Yağ, yağda eriyen A ve E vitaminlerince çok zengindir.
5-K2 ve CLA bakımından Zengindir Sade Yağ yaparken kullandığınız tereyağı doğal ise, K2 ve CLA gibi antioksidanlar içerir.
6-Enerji Kazanımı Sade Yağ orta zincirli yağ asitleri yönünden çok zengindir. Bu yağ asitleri karaciğerde doğrudan absorbe edilirler ve enerji olarak yakılırlar. Sade Yağ kalıcı enerji sağlamak için egzersiz yapanlarca kullanılabilir.
7-Kilo Kaybı Orta zincirli yağ asitlerinden elde edilen enerjiyle, sistemdeki diğer yağların yakımı kolaylaşır ve kilo verilmesi sağlanır.
8-Sağlıklı Sindirim Yolu ve Bağırsak Duvarı Sade Yağ diğer yağların aksine, kısa zincirli bir yağ asidi olan bütirik asit yönünden zengindir. Faydalı bağırsak bakterileri, lifi bütirik asite dönüştürürler ve bu asidi enerji ve bağırsak duvarı koruyucusu olarak kullanırlar. Sade Yağ tüketerek bütirik asidi doğrudan almak çok daha iyidir. Araştırmalar, sağlıklı sindirim yolu olmayan kişilerin bütirik asit eksikliği olduğunu göstermektedir.
9-Sağlıklı Bağışıklık Sistemi Yeteli oranda bütirik asit üretimi, bağırsaktaki öldürücü T hücrelerini destekler ve böylelikle bağışıklık sistemimiz güçlenmiş olur. Öldürücü T hücreleri; antijenler gösteren belirli hücreleri hedef alıp, yok eden bağışıklık destekleyicisi sitotoksik hücrelerdir.
10- Anti Enflamasyon ve Anti Kanser Bütirit asit besin destekleri ve bütirit lavmanlar, ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayurveda hekimleri, yüzyıllardır Sade Yağ lavmanlarını iltihap tedavilerinde kullanmaktadırlar.
11-Daha Dengeli Sindirim Sade Yağ, mide asidi salgısını dengeler. Böylece sindirim süreci daha sağlıklı olur. Daha iyi sindirim, daha iyi bir sağlık belirtisidir.
12-Duygu Molekülleri Artık modern araştırmalar da gösteriyor ki, olumsuz negatif duyguların kimyasal bir doğası var. Tüm kadim kültürler beden ve zihnin bir olduğunu ve birbirinden etkilediğini zaten binlerce yıldır söylemektedirler. Bu kimyasallar yağlar tarafından çekilmekte ve yağ olarak depolanmaktadırlar.
13-Satvik Besin Ayurvedaya göre, Sade Yağ satvik bir besindir. Satvik besinler, zihinde olumluluğu ve içsel büyümeyi destekleyen, bilinç genişlemesini sağlayan besinlerdir.
14-Baharatlarınızı Sade Yağ ile Kavurmak Baharatların iyileştirici gücü Sade Yağ ile açığa çıkmakta ve bedenimizde ihtiyacı olan yere ulaşmaktadır. Baharatlarınızı Sade Yağ ile kavurduktan sonra yemeklerinize ekleyebilirsiniz…